JAK TO S NÁMI TEDA JE?ČERSTVÝ VÍTR ZE STŘEDOČESKÉ VESNICE

Pivovar Záhora, 

pivo čerstvé nebo vůbec.

Jsme dva bráchové z vesnice v Polabí, kde každý musí umět spravit kolo, míchat beton, nakopnout fichtla  a střílet vzduchovkou, 182 žijících, rozumíš. Vojta je sládek, ukulelista, bývalý homouš, jakože homebrew, a toho času filuta. Tomáš je architekt, motivátor s rukou v kapce, půllitrem v ruce a vždycky má u sebe tužku. Na světě je jen jedna věc, kterou máme radši než líný život na vesnici – čerstvé pivo. 

Chceme pít opravdové pivo,

a tak jsme se ho naučili vařit. 

Umíme si vypěstovat vlastní sladovnický ječmen, máme své spřátelené chmelnice, kam jezdíme, a k tomu polabskou vodu. Všechno pod neustálou kontrolou a hned u zadku. Vydali jsme se na křížovou výpravu za čerstvé pivo do všech půllitrů. Život na vsi je pro nás občas velké sci-fi. Teleportujeme se z naší vysněné budoucnosti do minulosti a zase zpět, abychom nemuseli pít nápoj pivového typu plný řepného cukru, do kterého zřejmě někdo zapomněl dát chmel. 

Jsme mlsní a máme rádi ležák,

a tak ho prostě vaříme. 

Rádi spojujeme vlastnosti českého a zahraničního piva. České pivo má skvělou pitelnost a v zahraničních chmelech se zase skrývá nekonečné bohatství chutí. Od prvního doušku až po schlaftruňk nás musí u sklenice piva provázet neustálá exploze chutí a vůní jak při novoročním ohňostroji. Preferujeme plnou, sladovou, říznou chuť a ovocnou vůni, třeba po ananasu či broskvích, kterou vykouzlíme jen pomocí sladu, chmelu a kvasnic. 

Nemáme žádného šéfa

Je to výhoda i nevýhoda zároveň. Nikdo nám nediktuje, co máme vařit, aby si optimalizoval daňový základ na Kajmanských ostrovech. Pracujeme pro radost z čerstvého piva a naše výroba si žije svým životem. Vaříme, na co máme zrovna chuť. Zároveň jsou naším velkým vzorem bavorské pivovary, které vytáhnou nové pivo jednou za 200 let. 

Záhorova Metoda nadzvednutého vesnického zadku

Jezdili a ochutnávali jsme po světě pivo takovou dobu, že jednoho dne nastal čas a chuť založit svůj vlastní pivovar. Ležák se Vojta naučil na VŠCHT, kde na to mají skripta, ale o ostatních pivech jsme se v české učebnici nedočetli. Zavedli jsme tedy unikátní metodu, kdy oslovujeme nejlepší z nejlepších  pivovarů na světě, strkáme nohu do dveří a sbíráme rozumy. Coby kluci z vesnice žmouláme čepici s uzlíkem a zatím nás nikdo nevyhodil. Vždycky se hodně přiučíme, nasajeme atmosféru, a pak se světaznalí vracíme k varně v Kněžičkách. 

Do toho všeho máme skvělé rodiče, ty určitě při návštěvě pivovaru potkáte. Náš tatínek Zdeněček popíjí na zápraží náš čistokrevný český ležák z hlávkového žateckého červeňáku a vzpomíná na chmelové brigády. Do toho umí poradit snad úplně se vším, fakt se ho zeptejte na cokoliv. Maminka přenechala původně květinářskou prodejnu pro naši varnu a příkladně se stará o naše hosty a děti.

Řemeslný pivovar Záhora - varna

KŘIŽÁCI ČERSTVÉHO PIVAŽádná velká hloubka ani rok 1685, trošku zdržení.

KŘIŽÁCI ČERSTVÉHO PIVA

Žádná velká hloubka ani rok 1040 Jeruzalém, nic takového

2016 jsme v listopadu opatrně vkročili do zaběhnutých pivovarských vod.
2017 jedeme naplno.
2018 jsme furt vyprodaní a pivo je na příděl, sami máme málo, jako za války. Děláme první whisky.
2019 zdvojnásobujeme výrobu.
2028 ochutnáváme první whisky.

Řemeslný pivovar Záhora - tanky

PIVO. PŘÍČINA I ŘEŠENÍPIVO ČERSTVÉ NEBO VŮBEC

Každé pivo je dobré, když je čerstvé, jděte na exkurzi do Plzně. Piva nepasterujeme ani nefiltrujeme. Není proč, vždyť tyhle procesy zbavují pivo spousty chuti, vůní a vitamínů, které nás tolik baví. Než investovat energii a čas do prodloužení trvanlivosti, řešíme, jak dostat co nejčerstvější pivo z ležáckého tanku do půllitru. Piva sudujeme těsně před závozem, a pak rozvážíme naší dodávkou v týdenních intervalech. Kvůli tomu je potřeba být trošku nazzi a starat se o to, aby to pivo nestálo někde na dvorku na sluníčku. Lahváče na lednici a sudy do chlaďáku.

Řemeslný pivovar Záhora - Tomáš a Vojta na varně

VEČER JE PŘÍLIŠ KRÁTKÝ, ABYCHOM PILI ŠPATNÉ PIVONA TŘI RMUTY, TO JE NEJVÍC

Baví nás technologie pivovarství, rádi to studujeme a zlepšujeme se. Po mnoha várkách infuzních i dekokčních varen jsme se dopracovali k tomu nejpracnějšímu spodňáku, k třírmutovému ležáku a myslíme si, že je to prostě nejlepší pivo.

Vojtova alma mater VŠCHT v Praze spolu se školkou v Běrunicích o rmutech říká:

„Dekokční postupy rmutování se vyznačují povařováním dílčích rmutů a podle jejich počtu se dělí na jednormutové, dvourmutové a třírmutové postupy, z nichž nejčastější jsou postupy dvourmutové. Třírmutový postup je základem technologie, od které se odvozují další varianty rmutování.“

Zkusili jsme na varně všechny varianty a do třírmuťáku jsme se zamilovali, i když je nejpracnější, nejdražší, má prostě gule.