JAK TO S NÁMI TEDA JE?ČERSTVÝ VÍTR ZE STŘEDOČESKÉ VESNICE

No nic, jsme bráchové z vesnice, sláma nám čouhá z bot. Vojta teda žádný vlastní boty nemá, ale Tomáš jo, protože je pražská náplava, nicméně burák jak víno, ale aspoň se za to mezi těma moravákama v práglu nestydí. Kněžičky = 182 žijících, rozumíš.

Pivo pijeme od prvního dne, kdy nám bylo 18, děti, ale dost nám chutná a zvětralej gambáč na návsi není náš šálek kávy. Vojta roztáčí pivovarské hrnce už asi 5 let, nicméně i přes to, že má diplom z molekulární makroskopické vesmírné chemie, stal se vesmíru navzdory homoušem (homebrew), sekl s počítačema a každý dva roky pětkrát zvětšuje varnu (Záhorův pivovarský koeficient). Tomáš tahá čáry, kreslí baráky a už po světě něco vypil a pasoval se do role trpěného degustátora a kočovného poradce s rukou v kapse a půllitrem v ruce.

Do toho máme skvělé rodiče, kdy tatínek Zdeněček umí poradit fakt úplně se vším, jako klidně si ho na farmě odchyťte a zeptejte se. Maminka kvůli nám zrušila obchod s kytkama a svíčkama a přenechala nám prostor na varnu.

Jezdíme po světě a ochutnáváme různé pivovary takovou dobu, že nastal čas a chuť založit svůj vlastní.

Když nějaký pivo neumíme, tak halt zvednem ty svý vesnický zadky a jedem na zkušenou s uzlíkem se něco přiučit. Takže na ALE’s do Londýna, na Rauch do Bamberga a ještě nás čeká pěkná štreka, než se všechno naučíme. Pojďte to prokoštovávat s námi.

http://pivovarzahora.cz/wp-content/uploads/2018/05/varna1.png

KŘIŽÁCI ČERSTVÉHO PIVAŽádná velká hloubka ani rok 1685, trošku zdržení.

2016 – Začínáme, snad…, už jo..

V září 2016 jsme to pořádně rozjeli na naší pivovarské naražečce. A i když jsme věděli, že pivovar nebude mít ještě měsíc papíry po kupě, nechtěli jsme dělat večírek v listopadu.

Od listopadu 2016 jsme opatrně vkročili do zaběhnutých pivovarských vod a v prosinci 2017 jedeme na plnou kapacitu.

http://pivovarzahora.cz/wp-content/uploads/2018/05/tanky-1.png

PIVO. PŘÍČINA I ŘEŠENÍPIVO ČERSTVÉ NEBO VŮBEC

Každé pivo je dobré, když je čerstvé a nejlepší je jenom čerstvé. Piva nepasterujeme ani nefiltrujeme. Není proč, vždyť tyhle procesy, ať mají svoje důvody v různých provozech, zbavují pivo spousty chuti, která nás tolik baví. Než investovat energii a čas do prodloužení trvanlivostí, řešíme jak dostat co nejčerstvější pivo k vám a tyhle berličky vůbec nepotřebovat.

Kvůli tomu  je potřeba být trošku nazzi a starat se o to, aby to někde nestálo na zápraží na sluníčku, přes léto v autě a podobně. Je dobrý mít doma lahváče na lednici a sudy v hospodě na chlaďáku.

Není ok si brát pivo domů moc do zásoby ale jen tolik, kolik vypiju za týden. Piva máme jen v malých sudech, ať to nezbude, i když to se nám snad nikdy nestalo.

http://pivovarzahora.cz/wp-content/uploads/2018/05/varna2.png

VEČER JE PŘÍLIŠ KRÁTKÝ, ABYCHOM PILI ŠPATNÉ PIVONA TŘI RMUTY, TO JE NEJVÍC

Baví nás technologie pivovarství, rádi to studujeme a zlepšujeme se. Po mnoha várkách infuzních i dekokčních varen jsme se dopracovali k tomu nejpracnějšímu spodňáku, k třírmutovému ležáku a myslíme si, že je to prostě nejlepší pivo.

Vojtova alma mater VŠCHT v Praze spolu se školkou v Běrunicích o rmutech říká:

„Dekokční postupy rmutování se vyznačují povařováním dílčích rmutů a podle jejich počtu se dělí na jednormutové, dvourmutové a třírmutové postupy, z nichž nejčastější jsou postupy dvourmutové. Třírmutový postup je základem technologie, od které se odvozují další varianty rmutování.“

Zkusili jsme na varně všechny varianty a do třírmuťáku jsme se zamilovali, i když je nejpracnější, nejdražší, má prostě gule.