O nakuřování

Nakuřovaná piva, rauchbier, Bamberg, smoked malt... Máme rádi nakuřovaná piva. Fakt hodně. Tohle je příběh o tom, jak jsme si nakouřili pěnovku.

Jsme tak velcí fanoušci, že každou chvíli jezdíme do Horních Frank na výzvědy a výlety za nakuřovaným pivem. Může se to zdát jako opilecké dýchánky, ale celé to má studijní charakter.

Po asi třetí návštěvě jsme jsme dospěli k názoru, že bude dobré začít s vlastní produkcí. Vyjde to levněji a bude toho víc.

Favoritem všech nakuřovaných piv je v Kněžičkách jednoznačně bamberská Schlenkerla. První krok byl tedy nabrat nějaký nakuřovaný slad z Bamberka a pustit se do výroby.

První tři verze jsou v následující tabulce v pořadí, jak to šlo na varnu:

Sypání

Množství

Výsledek (citace testovaných lidí)

Weyermann Smoke Malt + Pils

50% | 50%

Hele, to neni vůbec nakouřený. Cos mi to vlastně dal?

Weyermann Smoke Malt

100%

Nakouřený vůbec, ale je to divný. Běž pryč

Weyermann Smoke Malt + Carafa III.

96% | 4%

Hele, docela dobrej polotmavej ležák. Budeš toho vařit víc?

Výsledky tedy mlhavé a roztřepené. V chuti to docela nakouřené bylo, bohužel ale málo. Vůně vůbec. Důležitý poznatek: nakuřované pivo musí být tmavší, alespoň polotmavé, jinak se v chuťovém profilu objevuje uprostřed zvláštní díra.

Weyermann se moc neukázal, a tak jsme vzali situaci do vlastních rukou a postavili na farmě udírnu. Celý slad (plzeňský) přišel do kýble s vodou, pořádně namočit a pak zasušit uzením. Při uzení proběhlo pár dobrých hlášek jako: "Netop tolik, nebo mi spálíš enzymy, vole." haha.

 

 

 

 

Sypání

Množství

 Výsledek (citace testovaných lidí)

 udírna

 50%

Kroutí to palce u nohou a asi mi vypadala většina zubů.

 udírna

 25%

Myslím, že mě chceš zabít, už mi to nedávej a přestaň experimentovat.

 udírna

 5%

Helej, tohle voní jako klobása, má to plný tělo, krásnou polotmavou barvu, to chci pít. Nafurt.

A od té doby přidáváme k sypání na varně přeuzený slad. Používáme samozřejmě i Weyermann, kvůli chuti, nějaký mnichovský, barvící atakdále...

Tenhle příběh se stal asi před pěti lety, ještě na experimentální 100l varně. Na nynější 600l varně pro komerční produkci jsme udělali rovnou poslední verzi s 5% sladu z udírny, páč u takovéhleho objemu je fajn dělat věci na první dobrou (při zveřejnění tohohle blogu máme na skladě poslední dva sudy a pár lahváčů pod názvem 12.RCH.R1)

Nakuřování zdar, Vojtěch

No Comments Yet.

Leave a comment