O nás

JAK TO S NÁMA TEDA JE?

No nic, jsme bráchové z vesnice, sláma nám čouhá z bot. Vojta teda žádný vlastní boty nemá, ale Tomáš jo, protože je pražská náplava, nicméně burák jak víno, ale aspoň se za to mezi těma moravákama v práglu nestydí. Kněžičky = 182 žijících, rozumíš.

Pivo pijeme od prvního dne, kdy nám bylo 18, děti, ale dost nám chutná a zvětralej gambáč na návsi není náš šálek kávy. Vojta roztáčí pivovarské hrnce už asi 5 let, nicméně i přes to, že má diplom z molekulární makroskopické vesmírné chemie, nebo tak něco, stal se vesmíru navzdory homoušem (homebrew), sekl s počítačema a každý dva roky pětkrát zvětšuje (Záhorův pivovarský koeficient). Tomáš tahá čáry na baráky a už po světě něco vypil a pasoval se do role trpěného degustátora a kočovného poradce.

Jezdíme po světě a ochutnáváme různý pivovary takovou dobu, že nastal čas a chuť založit svůj vlastní.

10930129_10153903906717646_2844613666705777476_o

 

HISTÓRIE

Žádná velká hloubka ani rok 1685, trošku zdržení, nicméně se to snad už podaří a začneme plnit nejen ležácké tanky, tak i naši historii.

2016 - Začínáme, snad..., už jo..

V září jsme to pořádně rozjeli na naší pivovarské naražečce. A i když jsme věděli, že pivovar nebude mít ještě měsíc papíry po kupě, nechtěli jsme dělat večírek v listopadu. Od října jsme opatrně vkročili do zaběhnutých pivovarských vod a v prosinci 2017 jedeme na plnou kapacitu.

 

Jak to s tim pivem teda je?

  • PIVO ČERSTVÉ NEBO VŮBEC

Každé pivo je dobré, když je čerstvé a nejlepší je jenom čerstvé. Piva nepasterujeme ani nefiltrujeme. Není proč, vždyť tyhle procesy, ať mají svoje důvody v různých provozech, zbavují pivo spousty chuti, která nás tolik baví. Než investovat energii a čas do prodloužení trvanlivostí, řešíme jak dostat co nejčerstvější pivo k vám a tyhle berličky vůbec nepotřebovat.

Kvůli tomu  je potřeba být trošku nazzi a starat se o to, aby to někde nestálo na zápraží na sluníčku, přes léto v autě a podobně. Je dobrý mít doma lahváče na lednici a sudy v hospodě na chlaďáku.

Není ok si brát pivo domů moc do zásoby ale jen tolik, kolik vypiju za týden. Piva máme jen v malých sudech, ať to nezbude, i když to se nám snad nikdy nestalo.

  • NA TŘI RMUTY, TO JE NEJVÍC

Baví nás technologie pivovarství, rádi to studujeme a zlepšujeme se. Po mnoha várkách infuzních i dekokčních varen jsme se dopracovali k tomu nejpracnějšímu spodňáku, k třírmutovému ležáku a myslíme si, že je to prostě nejlepší pivo.

Vojtova alma mater VŠCHT v Praze spolu se školkou v Běrunicích o rmutech říká:

"Dekokční postupy rmutování se vyznačují povařováním dílčích rmutů a podle jejich počtu se dělí na jednormutové, dvourmutové a třírmutové postupy, z nichž nejčastější jsou postupy dvourmutové. Třírmutový postup je základem technologie, od které se odvozují další varianty rmutování."

Zkusili jsme na varně všechny varianty a do třírmuťáku jsme se zamilovali, i když je nejpracnější, nejdražší, má prostě gule.